Dance East 2013

Assis Carreiro gastvrouw van leiderschapsconferentie voor ’s werelds toonaangevende artistiek directeurs

dinsdag, 2 september 2014

Van 3 tot 7 januari 2013 bracht Assis Carreiro 28 artistiek directeurs van ’s werelds topdansgezelschappen samen om de wereldwijde uitdagingen in artistiek leiderschap te bespreken.

Afgevaardigden van enkele van de beroemdste danscompagnies in Europa, Australië, Amerika en Azië werden aangetrokken, waaronder het Royal Ballet, het Koninklijk Deens Ballet, het Australian Ballet en het Nederlands Dans Theater.  Ook nieuwe artistieke directeurs waren aanwezig, die nog geen jaar in functie zijn, zoals Tamara Rojo, (English National Ballet), Christopher Hampson (Scottish Ballet), Kevin O’Hare, (Royal Ballet in Londen) en de initiatiefneemster van deze conferentie, Assis Carreiro, die recentelijk DanceEast verliet om artistiek directeur van het Koninklijk Ballet Vlaanderen te worden. Dit wordt Assis’ afscheidsevenement bij DanceEast.

In een almaar uitdagender economisch klimaat moet een leider, van welk type dansorganisatie ook, inspiratie vinden bij en lessen leren van succesvolle collega’s in andere branches.

Gastsprekers waren o.a. Sarah Weir, algemeen directeur van The Legacy List, een liefdadigheidsorganisatie die, voortbouwend op het succes van de Olympische en Paralympische Spelen van 2012 in London, het Queen Elizabeth Olympic Park van een duurzame toekomst wil verzekeren, Sir Peter Jonas, intendant op rust van de Bayerische Staatsoper en de English National Opera sprak over de relevantie van traditionele kunstvormen, Aidy Boothroyd, voetbalmanager van Northampton Town, en dr. Joan Duda, bespraken de psychologie van leiderschap.

Brengt professionele dansopleiding dansers voort die klaar zijn om aan de slag te gaan?

De artistiek directeurs name ook deel aan een gesloten discussie over de relevantie van de huidige opleiding van de volgende generatie dansers en vragen zich af of professionele dansopleiding dansers voortbrengt die geschikt zijn om bij de grote compagnies in de wereld aan de slag te gaan. Gastsprekers tijdens deze discussie; Jason Beechey, rector van de Palucca Hochschule für Tanz in Dresden, Amanda Britton, hoofd Academische Studies bij de Rambert School, en Jorma Elo, huischoreograaf van Boston Ballet.

Artistiek leiders die de DanceEast conferentie bijwoonden:

Mark Baldwin, Rambert Dance Company (VK), Adolphe Binder, Göteborg Ballet (Zweden), Thomas Edur, Ests Nationaal Ballet (Estland), Christopher Hampson, Scottish Ballet (UK), Bruno Heynderickx, Carte Blanche (Noorwegen), Nikolai Hubbe, Koninklijk Deens Ballet (Denemarken), Karen Kain, National Ballet of Canada (Canada), Andre Lewis, Royal Winnipeg Ballet (Canada), Paul Lightfoot, Nederlands Dans Theater (Nederland), Ingrid Lorentzen, Noors Nationaal Ballet (Noorwegen), Cathy Marston, Bern Ballet (Zwitserland), David McAllister, Australian Ballet (Australië), Mikko Nissinen, Boston Ballet (VSA), David Nixon, Northern Ballet (VK), Kevin O’Hare, The Royal Ballet (VK), Johannes Ohmann, Koninklijk Zweeds Ballet (Zweden), Madeleine Onne, Hong Kong Ballet (Hong Kong), Krystof Pastor, Pools Nationaal Ballet (Polen), Zijiao Qu, Liaoning Ballet (China), Tamara Rojo, English National Ballet (VK), Slava Samadurova, Jekaterinenburg Ballet (Rusland), Janek Schergen, Singapore Dance Theatre (Singapore), Christian Spuck, Zurich Ballet (Zwitserland), Christopher Stowell, Oregon Ballet Theatre (VSA), Luisa Taveira, Nationaal Ballet van Portugal (Portugal), Aaron Watkin, Dresden – Semperoper (Duitsland) en Stanton Welsh, Houston Ballet (VSA).

Achtergrond van de Rural Retreats:

Sinds 2003 heeft Assis Carreiro bij DanceEast in Groot-Brittannië de internationaal gerespecteerde Rural Retreats georganiseerd. Deze denktanks hebben leiders en toekomstige leiders uit de balletwereld samengebracht met leiders uit de zaken-, sport- en kunstwereld. Voormalige gastsprekers waren o.a. voetbalmanager van Engeland Graham Taylor, auteur Charles Handy, Gail Rebuck van uitgeverij Random House, en artistiek directeurs David Lan (Young Vic) en Nick Hytner (Royal National Theatre).

Assis Carreiro over de Rural Retreats:

‘Sinds ze een decennium geleden het levenslicht zagen, zijn deze Retreats sleutelevenementen geworden in de agenda’s van huidige en toekomstige artistiek directeurs, en is er echt behoefte om samen te komen en allerhande kwesties en bekommernissen te delen.’