national dance awards

Koninklijk Ballet Vlaanderen wint National Dance Award voor “Outstanding Company” in Londen

donderdag, 21 augustus 2014

Het Koninklijk Ballet Vlaanderen zal bij zijn terugkeer op het podium volgende week nog door een zweem van triomf omgeven worden. Reden is de ontvangst van de prestigieuze Award voor Outstanding Company van de Critics’ Circle op de National Dance Awards in Londen. Artistiek directeur Assis Carreiro woonde de ceremonie bij met de principal dansers Aki Saito en Wim Vanlessen, die namens het gezelschap en zijn dansers samen de prijs in ontvangst namen.

Het Koninklijk Ballet Vlaanderen werd genomineerd naast enkele van de meest vermaarde danscompagnies van vandaag: de Merce Cunningham Dance Company, Matthew Bournes New Adventures en het Tanztheater Wuppertal Pina Bausch. De nominatie was een erkenning voor het bravourestuk dat het Koninklijk Ballet neerzette met de voorstellingen van William Forsythes Artifact, opgevoerd in de Londense danstempel Sadler’s Wells in april 2012.

Deze award is een blijk van waardering vanwege de Britse critici voor de uitmuntende opvoering en het artistieke talent van de dansers van het Koninklijk Ballet. Assis Carreiro verklaarde: ‘Dit was echt een verrassing voor ons allemaal en een schitterende manier voor ons om mijn eerste seizoen als artistiek directeur te beginnen. Het is een bewijs van de virtuositeit, het artistieke kunnen en de toewijding van onze dansers en zal hen ongetwijfeld inspireren om ook op de première van volgende week hoge toppen te scheren.’

Het Koninklijk Ballet Vlaanderen stelt vanaf  6 februari 3 compagnie premières voor van choreografen George Balanchine, Jacopo Godani en Wayne McGregor in Antwerpen en Gent (tot 24 februari).

Aki Saito en Wim Vanlessen