LENA DE MEERLEER WORDT ALGEMEEN DIRECTEUR VLAAMSE OPERA EN KONINKLIJK BALLET VAN VLAANDEREN

zaterdag, 30 augustus 2014

De Raad van Bestuur heeft vanavond beslist om Lena De Meerleer aan te stellen als Algemeen Directeur van de Vlaamse Opera en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Zij treedt als Algemeen Directeur in dienst op 1 september 2013. Op datzelfde moment zal De Heer Pol Bamelis aantreden als de nieuwe voorzitter van de eengemaakte instelling. Daarmee verlaat Lena De Meerleer de VRT waar ze Algemeen Directeur Productie is.

Samen met de artistieke directeurs van de Vlaamse Opera en het Koninklijk Ballet Van Vlaanderen, respectievelijk Aviel Cahn en Assis Carreiro, zal Lena De Meerleer het nieuwe directiecomité vormen, dat de fusie van beide instellingen tegen 1 januari 2014 zal realiseren.

De Raad van Bestuur stelde Lena De Meerleer aan na een grondige selectie. De Raad van Bestuur is overtuigd dat haar sterke persoonlijkheid, haar jarenlange ervaring bij de VRT en haar uitstekende staat van dienst, haar de aangewezen persoon maken om dit boeiende integratieproject te bezielen en aldus de grootste culturele instelling in Vlaanderen te leiden.

Lena De Meerleer: “Ik wil mijn jarenlange ervaring bij de VRT nu ten dienste stellen van de Vlaamse Opera en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en de uitdagende opdracht die ik nu krijg in samenwerking met de artistieke directeurs, alle medewerkers en de Raad van Bestuur met bezieling uitvoeren.”

Over Lena De Meerleer:
Ze werd geboren in 1951. Na haar studies regentaat Frans-Geschiedenis-Engels en na tijdelijke opdrachten o.a. in de muziek- en filmwereld, begon ze haar carrière in de VRT als assistente in 1977. Nadien werd ze producer. In 1997 had ze de verantwoordelijkheid over de interne middelen bij televisie. In 2000 werd ze programmamanager één, nadien en opeenvolgend werd ze netmanager Sporza, redactiemanager Nieuws en Sport. In 2008 werd ze directeur van de Operationele Diensten van de VRT. Vanaf dan maakte ze deel uit van het Directiecollege. Begin 2010 werd ze Algemeen Directeur Productie en werd ze verantwoordelijk voor alle interne productiehuizen bij de VRT waaronder Nieuws, Sport, Radio, het Televisiehuis en de operationele afdeling.