Ballet Vlaanderen en Opera Vlaanderen vormen Kunsthuis

woensdag, 3 september 2014

De fusie van het Koninklijk Ballet Vlaanderen en de Vlaamse Opera (een initiatief van minister van Cultuur Joke Schauvliege, opgestart in 2010) zit in een eindfase. De twee cultuurhuizen gaan één nieuwe instelling vormen met de naam Kunsthuis  Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen vzw. Het zal de grootste culturele instelling in Vlaanderen zijn en we zullen kunnen beschikken over drie theaters: de opera’s in Antwerpen en Gent en Theater ‘t Eilandje in Antwerpen. In totaal werken er 370 mensen.

Concreet zullen opera en ballet achter de schermen gebruik maken van dezelfde diensten zoals Human Resources, boekhouding, communicatie… Ook de technische diensten, zoals bijvoorbeeld het kostuumatelier,zullen nauw samenwerken. Het gebouw van het Ballet op het Eilandje blijft dienst doen als repetitie -en productiecentrum. Ook het theater ‘T Eilandje blijft actief. Door de fusie zal het Ballet Vlaanderen vaker optreden in beide operahuizen en zal het Symfonisch Orkest van Opera Vlaanderen regelmatig voorstellingen van Ballet Vlaanderen begeleiden.

‘Voor de Vlaamse Opera en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen start een gezamenlijk nieuw hoofdstuk onder een dak.’, zo zegt minister van cultuur Joke Schauvliege. ‘Ik kijk met genoegen terug op het voorbije transitietraject. In overleg werd met een open en constructieve geest gewerkt om de eengemaakte toekomst van beide instellingen, artistiek en organisatorisch, niet alleen te waarborgen maar ook te versterken. Ik ben ervan overtuigd dat Lena De Meerleer samen met Aviel Cahn en Assis Carreiro van onze opera en ons ballet een hecht en gedreven Kunsthuis zullen maken dat ook internationaal nieuwe sporen zal trekken.’

‘De voorbije maanden is er achter de schermen heel hard gewerkt aan de juridische en de sociaalrechterlijke kant van de fusie,’ aldus algemeen directeur Lena De Meerleer. ‘We werken ook aan een nieuwe beheersoverkeenkomst met de verschillende overheden en we onderhandelen met de ondernemingsraden en de sociale partners om te komen tot een eenheidsstatuut. Die gesprekken verlopen met respect en toekomstgericht. We weten dat we voldoende steun hebben voor dit project van het publiek en de politiek. De overheid heeft vertrouwen in ons kunnen en dat vertrouwen is belangrijk om onze plaats in Vlaanderen te bestendigen.’

 

 

 

‘We kijken er naar uit om met de vereende krachten tussen Opera en Ballet een nog grotere bron te zijn van inspiratie, innovatie en verrijking voor de mensen uit Vlaanderen en de culturele wereld daarbuiten,’ zegt artistiek directeur van Opera Vlaanderen Aviel Cahn. ‘De investering die de Vlaamse regering in deze nog grotere structuur doet is een duidelijk ‘ja’ voor cultuur in Vlaanderen. Dat is dezer dagen een heel belangrijk statement voor de kunsten in Europa.’

‘Voor het Ballet Vlaanderen is de fusie een enorme kans om de krachten te bundelen en de organisatie en infrastructuur van het ballet te versterken,’ vindt Assis Carreiro, artistiek directeur van Ballet Vlaanderen. ‘We kunnen talenten en voorzieningen delen. De fusie verzekert ook dat we een sterke basis hebben: niet enkel om te overleven, maar ook om te bloeien en ons volle potentiëel te bereiken. We behouden onze artistieke autonomie maar we kunnen allebei enkel groeien en er voordeel uithalen door deel uit te maken van deze nieuwe creatieve en dynamische plek die Kunsthuis zal zijn.’