2OKT2771-1

Mixed Bill

BALANCHINE – GODANI – McGREGOR

In deze Mixed Bill laten we u kennismaken met drie uiteenlopende choreografieën die de verschillen tussen het klassieke en het hedendaagse ballet duidelijk weergeven. Het Koninklijk Ballet Vlaanderen kijkt immers steeds vooruit, maar verloochent nooit zijn wortels. Op die manier halen we het beste uit heden en verleden, en blijven we ook in de toekomst vernieuwend.
Live begeleid door het Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v. Benjamin Pope

WHO CARES?

Choreografie: George Balanchine© The George Balanchine Trust
Muziek: George Gershwin, bewerking door Hershy Kay
Staging: Sandra Jennings

George Gershwin vroeg aan Balanchine in 1937 om naar Hollywood te komen om met hem te werken aan Samuel Goldwyns Follies. Helaas werd Gershwin dooreen hersentumor geveld, vooraleer hij de balletmuziek voor de film kon voltooien. Drieëndertig jaar later maakte Balanchine Who Cares?, een choreografie voor16 songs die Gershwin tussen 1924 en 1931 componeerde,waaronder Strike Up the Band, Sweet and LowDown, Somebody Loves Me, Bidin’ My Time, ’S Wonderful, That Certain Feeling, Do Do Do, Lady Be Good, TheMan I Love, Build a Stairway to Paradise, Embraceable You, Fascinatin’ Rhythm, Who Cares?, My One and Only, Liza en I Got Rhythm. Balanchine gebruikte de liedjes om de uitbundigheid te evoceren die zo kenmerkend is voor Amerika en de energie van Manhattan in het bijzonder.


FALL OUTS


Choreografie: Jacopo Godani
Decor en kostuum: Jacopo Godani
Muziek: 48nord

Begenadigd met een creatieve persoonlijkheid en een polyfunctionele aard bevestigde Jacopo Godani de voorbije twee decennia zijn talent op het hoogste niveau van de internationale artistieke scene. Godani wordt regelmatig gevraagd om nieuw werk te produceren voor de belangrijkste culturele instellingen,theaters en balletgezelschappen in Europa. Hij concipieert de verschillende stadia van het werk, van de initiële choreografie tot het ontwerp van de ruimtes,objecten, sfeer en, waar acties plaatsvinden, podium mechaniek. Hij vormt het beeld van de dansers door kostuums te ontwerpen, bedenkt en ontwikkel tinnovatieve manieren om belichting, video en projecties te gebruiken, en creëert of bewerkt muziek voor sommige van zijn stukken.

INFRA

Choreografie: Wayne McGregor
Muziek: Max Richter
Decor: Julian Opie
Kostuum: Moritz Junge
Lichtontwerp: Lucy Carter, uitvoering door Simon Bennison.

In 2008 creëerde Wayne McGregor voor de Royal Ballet of London Infra, waarvoor Max Richter de muziek componeerde en dat in première ging in het Royal Opera House. Zijn choreografieën staan erom bekend het lichaam tot nieuwe fysieke en emotionele extremen uit te dagen. Een gigantisch led-scherm van 18 meter breed hangt boven het podium en speelt in real time een grafische animatie van de hand van de Britse artiest Julian Opie. De elektronische menselijke gestaltes op het scherm maken vloeiende bewegingen,net als de twaalf dansers eronder. Infra heeft sindsdien meerdere belangrijke prijzen gewonnen.