Return of Ulysses, The Royal Ballet of Flanders

The Return of Ulysses

Het heeft de Grieken tien jaar gekost om Troje te veroveren en de daaropvolgende omzwervingen van Odysseus (in het Engels Ulysses) duren nog eens tien jaar. Twintig jaar lang heeft Penelope zitten wachten op de terugkeer van haar echtgenoot. Daarover gaat The Return of Ulysses: Penelope die eindeloos wacht en die onder druk gezet wordt door haar aanbidders (een bende machtsgeile vrijers, die de koning van Ithaka van de troon willen stoten). Met de hulp van de goden probeert de koningin zich te handhaven in deze uitzichtloze situatie.

Bang bang, ze zijn dood. De zeven aanbidders van Penelope, echtgenote van de lang afwezige Odysseus, worden bij het ophalen van het doek door de Koning neergeschoten. Einde. Vanaf dat moment wordt het verhaal teruggespoeld … Licht in het duister injecterend neemt Spuck andere figuren uit de Oudgriekse overleveringen voegt zo dwaasheid toe aan de tragedie.Die figuren verlichten de last, net zoals de populaire plaatjes uit de jaren 40, 50 en 60, die de 17de-eeuwse Purcell interrumperen.
Edinburgh International Festival 2009 – The Guardian

Christian Spuck heeft net zijn debuut gemaakt bij het Ballett Zürich, waar hij de functie van balletdirecteur bekleedt, met een betoverende nieuwe productie van Romeo and Juliet. In Stuttgart was hij huischoreograaf met tal van balletten, waaronder avondvullende producties als Lulu, Der Sandmann en een productie van Orpheus et Euridice, waarin hij zowel de opera als het ballet dirigeerde en van choreografie voorzag. www.christianspuck.com

Choreografie: Christian Spuck
Muziek: Henry Purcell + songs uit de jaren ’40-’50-’60
Sopraan: Lenka Brazdilikova
Dramaturgie: Jens Schroth
Decor- en kostuumontwerp: Emma Ryott
Lichtontwerp: Peter van Praet