Britten Dances

KYLIAN – McMILLAN – PAGE

Het Koninklijk Ballet Vlaanderen viert de honderdste verjaardag van de grote twintigste-eeuwse componist Benjamin Britten met ‘Britten Dances’. Dit is een speciaal programma dat niet alleen eer bewijst aan deze oer-Britse componist, maar dat ook een aantal stukken bevat die geïnspireerd zijn door zijn muziek. Deze voorstellingsreeks wordt live begeleid door het Kamerorkest en het Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v. Benjamin Pope.


FORGOTTEN LAND

Choreografie: Jiří Kylián
Muziek: Benjamin Britten, Sinfonia da Requiem
Kostuum- en decorontwerp: John MacFarlane
Lichtontwerp: Kees Tjebbes

De alom geprezen dansvoorstelling Forgotten Land van de Tsjechische choreograaf Jirí Kylián werd opgezet rond de Sinfonia da Requiem van Benjamin Britten. Voor de uitvoering liet Jirí Kylián zich ondermeer inspireren door een schilderij van Edvard Munch met drie vrouwen in verschillende stadia van hun leven. En door de kustlijn van East Anglia, waar Britten werd geboren. Deze verdwijnt langzaam maar zeker onder de zeespiegel en verandert, net als menselijke relaties, voortdurend. Kylián creëerde met Forgotten Land een verhaal over emoties, over verloren waarden, geliefden en verloren tijd, in een voorstelling die heel lyrisch oogt.


McMILLAN – DREAM WEAVER

 

Choreografie: Cameron McMillan
Muziek: Benjamin Britten, Larry Goves
Design: Jean Marc Puissant
Lichtontwerp: Jordan Tuinman

Cameron McMillan woont in Londen maar reisde als danser en choreograaf de wereld rond. Het Britse blad The Observer noemt hem één van de meest beklijvende en intelligente dansers van zijn generatie. Naast zijn werk voor dansgezelschappen is hij ook een veelgevraagde choreograaf in de mode- en de muziekwereld. De dansstukken van Cameron McMillan zijn eigentijds en puur. Hij heeft een heel fysieke, muzikale en emotioneel resonerende stijl. Hij verkent relaties, zoals deze tussen de dansers en de muziek, tussen de dansers en de toeschouwers en speelt graag met kansen of misschien eerder gemiste kansen. Zijn nieuwe creatie maakt hij op muziek van Benjamin Britten.


PAGE - IF MEMORY SERVES & COURTING THE SENSES

 

Choreografie: Ashley Page
Muziek: Benjamin Britten
Design: Emma Ryott
Lichtontwerp: Jordan Tuinman

De Britse choreograaf Ashley Page geniet internationale bekendheid en faam omwille van zijn vaak gewaagde samenwerkingen met beeldende kunstenaars en hedendaagse componisten en zijn zoektocht naar een herdefiniëring van de danscontext. Hij werkte als danser en choreograaf bij The Royal Ballet in London. Als artistiek directeur van het Scottish Ballet bracht hij samen met het ballet compromisloze reproducties van zijn eigen Cinderella, The Sleeping Beauty en The Nutcracker. Zijn eigen choreografieën zijn strak, eigenzinning, atletisch en veeleisend. Voor de eerste keer in ons land, maakt hij meteen twee nieuwe creaties: If Memory Serves, een dansstuk voor vier dansers op de energieke muziek van Young Apollo van Britten en het duet Courting the Senses.