Seizoen 2014 -2015

Lees je ons programma liever in de nieuwe seizoensbrochure? Doorblader hem online of vraag je exemplaar aan per post.

Onegin

John Cranko’s interpretatie van Aleksandr Poesjkins verhaal in verzen levert enkele van de meest doorleefde passages uit de balletgeschiedenis op. Cranko was een meester in het transformeren van de pas de deux tot een intieme, gedanste dialoog. Bij de creatie in 1965 door het Stuttgarter Ballett gold Onegin al meteen als ‘een nieuwe klassieker’. Cranko gaf immers nieuwe zuurstof aan het storyballet-repertoire en verlegde de focus van onwezenlijke droomfiguren naar getormenteerde personages van vlees en bloed. Eigentijds en universeel.

> meer

Galavoorstelling Onegin: 20 jaar Aki & Wim

In 2007 kregen Wim Vanlessen en Aki Saito de prijs voor beste duo van ‘Les Etoiles de Ballet 2000’. In datzelfde jaar werden ze door Dance Europe Magazine gelauwerd voor hun ‘Extraordinary Partnership’, een eer die hen in 2009 weer te beurt viel. Terecht, Wim en Aki staan voor begeestering, gedrevenheid en vuurwerk! Dit bijzondere jubileum wordt gevierd met een speciale galavoorstelling van Onegin.

> meer

 

 

Don Quichot

Don Quichot blijft een onbetwist hoogtepunt uit de balletgeschiedenis. Het werk staat steevast op het Repertoire van de grote, internationale ballethuizen. Geen wonder, want de sterke staaltjes virtuositeit, levenslust en Spaans temperament hebben 145 jaar na de creatie door Marius Petipa nog niets van hun glans verloren. Integendeel. Ballet Vlaanderen koos wel voor de avondvullende versie in drie bedrijven.

> meer

 

Flanders Fields. In memory of Jeanne Brabants

Honderd jaar na de feiten is de tijdsgeest nog steeds niet bevrijd van het trauma dat Europa in ‘de Groote Oorlog’ opliep. Historici zoeken de oorsprong van WOI bij de verhitte gemoederen binnen nationalistische groepen, die hun regeringen verweten dat ze extreme bedreigingen passief ondergingen. Het tijdloze en universele verweven zich tot de rode draad doorheen de choreografieën die we presenteren onder de noemer Flanders Fields. Onbegrip, angst,verlies en machtshonger zijn hierin sleutelbegrippen.

> meer

 

Choreolab


Het tiende seizoen op rij geeft Ballet Vlaanderen ruimte aan nieuw choreografisch talent. Na negen edities Coupe Maison, schakelen we vanaf dit seizoen naar een nog hogere versnelling en zetten in op een intensief Choreolab. Dansers die graag op zoek gaan naar de maker in zichzelf, krijgen de kans om tijdens de workshops te experimenteren. Een rendez-vous met de makers van de toekomst dat u niet mag missen.

> meer